Ajankohtaista
Tule meille kesäoppaaksi
Haemme museo-oppaita kesäkaudelle 2.5.-30.9.2025.
Haemme erityisesti oppaita, jotka pystyvät työskentelemään alku- ja loppukauden, mutta kaikki työsuhteet ovat voimassa kiireisimmän sesonkiajan juhannuksesta elokuun puoleen väliin. Työtehtäviisi kuuluu tehdasmuseon yleisöopastusten lisäksi asiakaspalvelu, museokaupan hoito ja muut museon avustavat tehtävät.
Museoalan ja historian opiskelu luetaan eduksi, mutta tärkeintä on kiinnostus kulttuuriperintöä kohtaan. Odotamme kesätyöntekijältä asiakaspalveluhenkisyyttä ja esiintymistaitoa sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn.
Edellytämme suomen ja englannin kielen taitoa (muu kielitaito katsotaan eduksi) ja 18 vuoden ikää.
Työ edellyttää mahdollisuutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Viikkovapaat ovat pääsääntöisesti arkisin.
Työsuhde solmitaan Adecco Finland Oy kanssa.
Verlaan uusi ravintolayrittäjä
Verlan uudeksi ravintolayrittäjäksi on valittu Mika Paalanen (MEP Chef Oy). Kahvila Myllymakasiini avaa ovensa vappuna ja Ravintola Patruunan pytinki avautuu myöhemmin kesällä.
”Mep Chef ravintola- ja cateringpalvelut on syntynyt rakkaudesta ruokaan. Makumaailma koostuu satokaudesta, lähellä tuotetuista raaka-aineista, villiyrteistä ja innovatiivisesta keittiöstä. Toiminta kattaa koko Kymenlaakson alueen ja catering tilaisuuksia on toteutettu Porvoon saaristosta Repoveden metsiin. Uusi askel otetaan vuonna 2025, kun yritys aloittaa tuottamaan ravintola- ja kahvilapalvelut historiallisessa Unescon maailmanperintökohteessa Verlassa. Askeleen tekee entistä merkittävämmäksi se, että isoisäni isoisä on aikoinaan muuttanut Verlaan ja työskennellyt tehtaalla.” Mika Paalanen kertoo.
Upeasti remontoitu Patruunan Pytinki saa lounas- ja à la carte -ravintolan sekä erikseen varattavissa olevia ryhmä- ja kokoustiloja. Kesäisin alueen kaikkia vierailijoita ja kesäasukkaita palvelee lisäksi Kahvila Myllymakasiini itse tehtyjen makeiden ja suolaisten herkkujen kera.
Ravintola Patruunan Pytinki tulee saamaan omat nettisivut sekä sosiaalisen median tilit alkuvuodesta 2025. Näitä sivuja seuraamalla pääsee tutustumaan yrityksen tarinaan, ihmisiin ja ajankohtaisiin tapahtumiin. Olkaa siis kuulolla ja ottakaa sivut seurantaan heti kun ne avataan!
Verlan ravintolapalvelut tavoittaa numerosta 010 3716 190.
Verlan uusi ravintoloitsija Mika Paalanen kävi tutustumassa pytingin restaurointiin yhdessä puolisonsa Annika Kankkosen kanssa.
Verlan ravintolapalvelut uudistuvat
Verlan ravintolapalvelut uudistuvat ja ovat varattavissa alkuvuodesta 2025.
Blogissa ajatuksia 1930-luvusta
Hannu Pukkila on kirjoittanut museon blogiin vuonna 1937 tehtaan työntekijöistä otetun valokuvan herättämiä ajatuksia.
Blogissa kirjoitus Puolakan kantatilasta
Hannu Pukkila on kirjoittanut museon blogiin jutun Puolakan kantatilasta, jonka maille Verlan Jaalan puolen kylä on 1890-luvulla muodostunut.
Uusi blogikirjoitus
Hannu Pukkila on kirjoittanut Verlan patruunasta Gottlieb Kreidlista museon blogiin uuden jutun.
Verlan Vappu -tapahtuma avaa kesän
Verlan Vappu -tapahtuma avaa kesäkauden 1.5.2024
Iloinen koko perheen tapahtuma Verlassa klo 11-16.
Tehdasmuseolla on opastuksia klo 12, 13, 14 ja 15.
Tervetuloa!
Blogissa uusi juttu Verlan kylästä
Hannu Pukkila on kirjoittanut Verlan kylän Jaalan puoleisista taloista museon blogiin.
Hae meille kesäoppaaksi!
Oppaan työtehtäviin kuuluu tehdasmuseon yleisöopastusten lisäksi asiakaspalvelu, museokaupan hoito ja muut museon avustavat tehtävät.
Odotamme kesätyöntekijöiltä oma-aloitteisuutta sekä hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa. Reipas ja iloinen asenne auttaa tässä työssä. Oppailta edellytetään erinomaista suomen ja englannin kielitaitoa sekä vähintään 18 vuoden ikää.
Työ edellyttää mahdollisuutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Viikkovapaat ovat pääsääntöisesti arkisin.
Hae tästä Verlan oppaaksi
Hakuaika päättyy 31.1.2024. Lisätietoja tehtävästä antaa Adeccolla Elisa Kansikas p. 040 635 7649 tai elisa.kansikas@adecco.fi.
Patruunan Pytinki restauroidaan ja avataan yleisölle viimeistään kaudelle 2026
Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan vanha päärakennus Patruunan Pytinki restauroidaan, minkä jälkeen rakennus avataan yleisölle. UPM:n omistama ja ylläpitämä Verla on yksi Suomen seitsemästä UNESCOn maailmanperintökohteesta.
”Patruunan Pytinki kunnostetaan rakennuksen historiaa ja kulttuuriperintöä vaalien. Parannamme museovieraiden asiakaskokemusta uusilla vastaanottotiloilla ja monipuolisilla ravintola-, kokous- ja juhlapalveluilla. Hanke mahdollistaa myös entistä laajemman yhteistyön muiden alueella toimivien matkailupalvelutarjoajien kanssa”, Verlan tehdasmuseon johtaja Ville Majuri kertoo.
Eduard Dippellin suunnittelema Patruunan Pytinki valmistui vuonna 1885 patruunan eli tehtaan johtaja Gottlieb Kreidlin asunnoksi. Tyyliltään uusrenessanssia edustava rakennus maalattiin ulkopuolelta vuosisadan vaihteen asuun vuosina 2012–2013. Nyt arvokkaan rakennuksen rakenteet restauroidaan ja myös sisustus palautetaan 1800-luvun lopun uusrenessanssihenkeen. Samalla rakennuksen talotekniikka uusitaan paloturvallisuus ja esteettömyys huomioon ottaen.
”Patruunan Pytingin restaurointi on merkittävä kulttuuriteko. Tätä ainutlaatuista hanketta suunniteltaessa on paneuduttu syvällisesti rakennuksen historiaan ja kulttuuriperintöarvoihin, ja tekijöinä on korjausrakentamisen erikoisosaajia. On hienoa, että arvokkaan rakennuksen säilyminen turvataan”, yliarkkitehti Mikko Mannberg Museovirastosta sanoo.
Verlan tehdasmuseo on avoinna normaalisti koko remontin ajan. Vuodesta 2007 suljettuna ollut Patruunan Pytinki avautuu kävijöille viimeistään kesäkauden 2026 alkaessa. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö on tukenut hanketta 550 000 eurolla.
Kerromme restaurointihankkeen etenemisestä aktiivisesti uutiskirjeessämme ja sosiaalisen median kanavissamme.
Verlan Joulu
Verlan tapahtumat järjestää Verlan Joulu -tapahtuman sunnuntaina 26.11. klo 11-16. Tervetuloa tunnelmoimaan Verlaan!
Uusi blogi Verlan ensimmäisistä kauppiaista.
Hannu Pukkila kirjoittaa Verlan ensimmäisistä kaupoista.
Uusi blogikirjoitus Louis Hänelistä
Hannu Pukkila kirjoittaa Louis Hänelistä, joka oli yksi Verlan toisen tehdasyhtiön yhtiömiehistä.
Vaskiseitsikko Novuksen puistokonsertti Verlan tehdasmuseolla 12.8. klo 13.
Novus on suomalainen vaskiseitsikko. Konsertin alkupuoliskolla kuullaan suurten suomalaisten säveltäjien, kuten Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan vaskiseitsikolle säveltämiä teoksia, ja loppupuoliskolla voi halutessaan tanssia ikivihreiden viihde- ja tanssimusiikin helmien tahtiin. Aikana ennen radiota vaskiseitsikot vastasivat usein musiikin esittämisestä sekä juhlatilaisuuksissa että kansaa tanssittaen ympäri Suomen. Kulta-aikanaan 1800- ja 1900-lukujen taitteessa vaskiseitsikkoja perustettiin laajalti koko maassa, ja esimerkiksi monilla tehtailla sekä sahoilla oli omat seitsikkonsa. Vaskiseitsikko Novus pyrkii toiminnallaan vaalimaaan ja elvyttämään vaskiseitsikkoperinnettä sekä tuomaan sitä nykypäivään.
Konserttikiertueen mahdollistaa Karjalan Kulttuurirahasto sr sekä Taiteen edistämiskeskus.
Konserttiin on vapaa pääsy! Tervetuloa!
Vaskiseitsikko Novus
Es-kornetti: Ilari Pälli
B-kornetti: Onni Pietilä
B-kornetti: Tuomas Salo
Alttotorvi: Matias Parikka
Tenoritorvi: Lauri Kilpinen
Baritonitorvi: Joel Wendelin
Tuuba: Ilkka Marttila
Tutustu patruunan puutarhaan
Verlan puutarhuri Elisa Lönnroth pitää opastettuja kierroksia patruunan puistossa ja puutarhassa lauantaisin 22.7., 29.7. ja 5.8.2023 klo 14. Tervetuloa nauttimaan puutarhan kukkaloistosta!
Tutustu Verlan puutarhaan puutarhurin blogitekstin myötä: puutarha-blogiin tästä.
Blogi arkkitehti Carl Eduard Dippellistä
Hannu Pukkila kirjoittaa museon blogissa Eduard Dippellistä, joka oli yksi Verlan tehtaan rahoittajista ja arkkitehti tehdasalueen ilmeen takana.
Iitin musiikkijuhlien Verlan konsertit 14.6.2023
"Ja kaunis on luomakunta..."
Estradilla duo Tapio Liinoja, laulu ja kerronta sekä Olli Ahvenlahti, piano.
Duo tekee musiikillisen matkan Viron, Ruotsin, Italian, Ranskan ja Irlannin kautta Atlantin toiselle rannalle. Larin-Kyöstin runosta nimensä saaneessa konsertissa kuullaan myös kappaleita duon aiemmilta konserttikiertueilta ”Mainio Juha Vainio”, ”Rautavaara 100” ja ”Juntti ja stadin kundi”.
Olli Ahvenlahti on jazzmusiikin suomalainen grand old man, pianisti, säveltäjä, kapellimestari ja tv-esiintyjä. Hän on tullut tunnetuksi myös yhteistyöstään Vesa-Matti Loirin kanssa. Tapio Liinoja puolestaan tunnetaan näyttelijänä ja huumorimusiikkiyhtye Lapinlahden lintujen jäsenenä.
Nämä Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön nimikkokonsertit Verlan tehdasmuseossa keskiviikkona 14.6. alkavat klo 18 ja klo 20.
Lippuja myy ennakkoon Tiketti. Musiikkijuhlaviikolla 12.6. alkaen myynti tapahtuu Iitin kirkonkylän infossa ja lisäksi Verlassa 14.6. klo 17 alkaen.
Lisätietoja: www.iittifestival.fi
Muutoksia Verlan hoitokunnassa
Maailmanperintökohteilla on niiden luonteeseen soveltuvat poikkihallinnolliset hoitokunnat. Verlan maailmanperintökohteen hoitokunta perustettiin vuonna 2002. Aiemmin kohteen asioita hallinnoi tehdasmuseon perustamisesta 1972 alkaen toiminut Verlan hallintokunta, jonka jäsenet olivat omistajayhtiön edustajia. Maailmanperintökohde Verlan hoitokunnassa on edustajia alueen omistajayrityksistä UPM Kymmene Oyj:stä ja KSS Energia Oy:stä sekä Museovirastosta.
UPM:n edustajina hoitokunnassa toimivat UPM Stakeholder Relations Director Sami Oksa, UPM Stakeholder Relations VP Hanna Maula, UPM Metsästä 2019 eläköitynyt metsänhoitaja Jorma Saarimaa ja Verlan emeritusjohtaja, kulttuurineuvos Eero Niinikoski, joista kaksi viimeksi mainittua jättivät hoitokunnan vuoden 2022 lopussa ja heidät hyvästeltiin toukokuisessa hoitokunnan kokouksessa. Jorma Saarimaa toimi Verlan hoitokunnan puheenjohtajana 2009-2019. Eero Niinikoski on ollut hoitokunnan jäsenenä perustamisesta saakka ja puheenjohtajana 2006-2008. Tätä ennen Niinikoski oli Verlan hallintokunnassa jäsenenä vuodesta 1978 lähtien ja puheenjohtajana 1996-1998.
Museoviraston edustaja intendentti Seija Linnanmäki jäi keväällä 2022 eläkkeelle oltuaan Verlan hoitokunnan jäsen 2015-2022 ja hänen seuraajakseen Verlan hoitokuntaan tuli kulttuuriympäristöpalveluiden intendentti Mikko Mannberg ja toisena Museoviraston edustajana jatkaa intendentti Timo Kantonen.
KSS-Energia Oy:n edustajana toimii tuotantopäällikkö Kari Dansk. Lisäksi hoitokunnan työskentelyyn osallistuvat UPM Verlan tehdasmuseon johtaja Ville Majuri ja museoamanuenssi Jaana Rannanpää.
Hoitokunta huolehtii siitä, että kohteen arvot säilyvät tuleville sukupolville. Hoitokunta ohjaa kohteen hoidon ja toiminnan suunnittelua ja kehittämistä matkailukohteena niiden suuntaviivojen mukaisesti, joita UNESCO maailmanperintökohteelta edellyttää. Hoitokunta pitää yhteyttä niihin viranomaisiin ja päättäjiin, jotka vaikuttavat museoiden ja valtakunnallisten matkailukohteiden toimintaedellytyksiin. Hoitokunnassa käsitellään maailmanperintökohteen hankkeet ja suunnitelmat, ja sille raportoidaan kohteen ylläpidosta ja toiminnasta. Vaikka kohteeseen liittyvistä päätöksistä vastaavat omistajat, on hoitokunnalla ja sen kannanotoilla merkittävä painoarvo päätöksenteossa.
Lämmin kiitos kuluneista vuosista ja Verlan maailmanperintökohteen hoitamisesta Eero Niinikoskelle, Jorma Saarimaalle ja Seija Linnanmäelle!
Verlan hoitokunta kuvattuna toukokuun kokouksessa. Kuvassa vasemmalta Sami Oksa, Jorma Saarimaa, Kari Dansk, Hanna Maula, Ville Majuri, Jaana Rannanpää ja Eero Niinikoski.
1.5. Verlan Vappu klo 11-16
Verlan tapahtumat ry järjestää mukavan koko perheen maksuttoman tapahtuman Verlan tehdasmuseon alueella 1.5.2023 klo 11-16. Vappuista live-musiikkia tarjoilee WPK Kuulapäät ja taikaa vappuun tuo Elmo Huovila.
Maksuttomat museokierrokset klo 12 ja klo 14. Tallirakennuksen puodit ja Ravintola Verla aukeavat. Myös Werlan Helmi on avoinna. Vappuherkkuina mm. munkkeja, simaa, lettuja, hattaraa ja makkaraa.
Tervetuloa viettämään kivaa vappua!
Werlan Tehdasyhtiöt -kirja ja blogi
Hannu Pukkila on selvittänyt Werlan tehdasyhtiöiden perustamisiin liittyviä vaiheita ja keskeisiä henkilöitä. Werlan tehdasyhtiöt kirjaa voi tilata verkosta ja kirjan voi ostaa 2.5. alkaen Verlan museokaupasta.
Verlan uusimmassa blogissa Hannu Pukkila kertoo nyt Wilhelm Dippellistä, joka on usein mainittu vain Verlan tehdasyhtiön rahoittajana, mutta todellisuudessa hän on johtanut tehdasyhtiön toimintaa Viipurista käsin. Tutustu Wilhelmiin täällä.
Verla tarjoaa ryhmille monenlaista nähtävää
Verla on kiehtova kokonaisuus historiaa, luontoa ja kulttuuria. Upean tehdasmiljöön lisäksi päiväretkellä voit tutustua näyttelyihin, patruunan puutarhaan ja moniin muihin kiinnostaviin kohteisiin järvimaisemia unohtamatta.
Kuuluminen Unescon maailmanperintökohteisiin on erinomainen suositus 1870-luvulla perustetun Verlan tehdasmiljöölle. Lukuisat ryhmät ovat viettäneet elämyksellisen päivän museoidussa puuhiomossa ja pahvitehtaassa sekä idyllisessä tehdaskylässä ja nauttineet veneretkestä vanhaa uittoväylää pitkin.
”Verla on mukava päiväretkikohde ryhmille. Museo-oppaiden tarinat herättävät vanhan tehtaan eloon, ja puutarhurin opastuksella kuulet kiinnostavia seikkoja patruunan puutarhasta ja puistosta. Verlassa historia ja luonto luovat viihtyisät puitteet kesäretkelle”, UPM Verlan tehdasmuseon museoamanuenssi Jaana Rannanpää kertoo.
KymiSunin Riitta Noriola-Eskola järjestää veneretkiä tarjoiluin Verlassa ja koko Kymijoen vesistössä Pohjois-Kymenlaaksossa. Kylämiljöössä retket ovat räätälöitävissä kunkin ryhmän omien toiveiden mukaan. Verla kehittyy koko ajan, mutta vuodesta toiseen vierailujen ydintä ovat opastetut kierrokset ainutlaatuisessa tehdasmuseossa, uudistuvissa näyttelyissä ja kiehtovassa miljöössä, koski- ja järvimaisemat mukaan lukien.
Jokaiselle jotakin rakennuskulttuurista historiaan ja luontoon
Retkillä voi sukeltaa entisajan tehdaskylän tunnelmaan. Tehdasalueen upea arkkitehtuuri, idylliset työläismökit, patruunan puutarha ja puisto kasveineen tarjoaa kulttuurimatkan menneeseen maailmaan.
”Lämmin, ihmisen työtä kunnioittava tunnelma henkii alueen yllä. Kirkkaat vedet ja vaihtelevat näkymät jättävät vahvan muistijäljen, kun tervantuoksuisella puuveneellä purjehditaan vanhaa uittoreittiä pitkin Niska- tai Suolajärvelle tai Puolakankoskelle”, matkaopas lupaa.
Kalliomaalausten katselutasanteelta lähtee historiapolku, jolla maailmanperintökohteeseen voi tutustua omatoimisesti. Tiedonjano sammuu museossa, näyttelyissä tai UPM:n metsätietopolulla, hyvää opastusta unohtamatta. Moni ilahtuu myös puotien käsitöistä. Ja mitäpä olisi retki ilman eväitä! Herkkusuut voivat varata mieleisensä makunautinnon Verlan ravintolasta tai nauttia esimerkiksi nuotiokahveista salmen rannalla osana veneretkeä.
”Tärkeintä on pysähtyä arjen keskellä, kokea ainutkertainen miljöö ja luonto sekä jakaa ne hetket yhdessä muiden kanssa”, Noriola-Eskola kiteyttää retkien annin.
Anu Ritvanen
Esihistoriallisten kalliomaalausten iäksi on arvioitu 7000 vuotta. Kuva KymiSun
Blogi Verlan tehtaan koulusta
Hannu Pukkila on tutkinut Verlaan liittyviä ihmisiä ja asioita. Nyt hän kirjoittaa Verlan tehtaan koulusta museon uusimmassa blogissa.
Lue tehtaan koulusta täältä.
Hae meille kesäoppaaksi
Haemme oppaita 2.5.-1.10.2023 sekä 20.6.-1.10.2023 välisille ajoille (37,5h/vko)
Oppaan työtehtäviin kuuluu tehdasmuseon yleisöopastusten lisäksi asiakaspalvelu ja museokaupan hoito. Opas osallistuu tarvittaessa myös muihin museon avustaviin tehtäviin. Edellytämme oma-aloitteisuutta sekä hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa. Reipas ja iloinen asenne auttaa tässä työssä. Oppailta edellytetään erinomaista suomen ja englannin kielitaitoa.
Työ edellyttää mahdollisuutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Viikkovapaat ovat pääsääntöisesti arkisin.
Hae tästä Verlan oppaaksi
Hakuaika päättyy 31.1.2023. Lisätietoja tehtävästä antaa Adeccolla Elisa Kansikas p. 040 635 7649 tai elisa.kansikas@adecco.fi.
Verlan Joulumarkkinat LA 26.11.
Tule tunnelmoimaan Verlan ensimmäisille joulumarkkinoille – tapaa joulupukki, ratsasta ponilla ja herkuttele riisipuurolla
Verlan ensimmäiset joulumarkkinat järjestetään lauantaina 26.11. klo 11–16 Verlan tehdasmuseossa. Yli 30 myyntikojussa myydään suomalaista käsityötä, ruokaa ja leivonnaisia. Luovuuttaan pääsee kokeilemaan useissa kädentaidonpajoissa. Tapahtumassa halutaan panostaa kotimaisuuteen.
”Verlan joulumarkkinoille pääsee, kun tuote on valmistettu kokonaan kotimaassa. Uskon, että kiinnostusta tällaiselle on, ja toivon, että ihmiset löytävät tänne, vaikka tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa”, Verlan tapahtumat ry:n puheenjohtaja Elisa Lönnroth sanoo.
Mistä idea Verlan joulumarkkinoille tuli?
Keski-Euroopassa joulumarkkinoita on joka pitäjässä, joten sieltä oli helppo löytää vaikutteita tunnelmalliseen ja ainutlaatuiseen Verlan museomiljööseen. Olisi hienoa, jos Verlakin kuhisisi elämää myös talvisin. Joulumarkkinoiden aikaan museokierrokset eivät ole avoinna.
”Idea syntyi jo vuosi sitten Verlan jouluvalaistuksen yhteydessä. Nyt 150-vuotisjuhlavuonna hetki joulumarkkinoille tuntui oikealta. Ilokseni Verlan tapahtumat ry. ryhtyi vastuulliseksi järjestäjäksi, ja museo on mukana yhteistyökumppanina. Toivon, että tästä tulisi Verlalle uusi perinne”, Verlan museojohtaja Ville Majuri kertoo.
Miksi juuri nyt on hyvä aika Verlan joulumarkkinoille?
Maailmassa on tällä hetkellä paljon epävarmuutta ja näköalattomuutta. Siksi on hyvä nauttia loppuvuoden juhlakaudesta täysin rinnoin ja iloita yhteisistä hetkistä aina kun mahdollista.
”Toivomme, että kouvolalaiset tulevat lauantaipäivän viettoon koko perheen voimin nauttimaan yhteisestä ajasta, joulumarkkinoiden tunnelmasta ja jouluisesta tekemisestä. Ja tervetuloa kauempaakin, sillä tekemistä kyllä riittää”, Ville lisää.
Mitä on tarjolla?
Joulumarkkinoilla on ohjelmaa kaikenikäisille. Lapset voivat osallistua mm. poniajeluun, joulukranssipajaan ja muihinkin jouluisiin kädentaidon askareisiin. Paikalla on myös joulupukki, jolle voi esittää toiveita ja jättää joululahjatoivekirjeen. Joulupukin kanssa pääsee valokuvaan koko perheen kanssa, ellei halua mennä yksin.
Aikuisille tarjolla on paljon kotimaisia lahjaideoita ja joulun herkkuja paikan päällä syötäväksi, kuten joulupuuroa, lettuja, glögiä, hehkuviiniä ja lihapiirakoita. Herkkuja voi ostaa myös mukaan. Lahja- ja herkkuostosten lomassa kuulemme myös jouluista musiikkia.
”Verlan tiimi on tilannut tapahtumapäivään pienen pakkasen ja valkoisen maan”, Elisa Lönnroth Verlan tapahtumat ry:stä vakuuttaa.
Tapahtuman päävastuullinen järjestäjä on Verlan tapahtumat ry. Tapahtuman kumppaneina ovat Verlan tehdasmuseo ja Jaalan kotiseutusäätiö. Lue tarkempi ohjelma sekä lista myyjistä www.verlantapahtumat.com.
Nähdään Verlassa joulumarkkinoilla lauantaina 26.11. klo 11–16.
Verlan ristikon ratkaisu
Verlan kesäristikon voitot lähtevät Kouvolaan, Savonlinnaan, Ylöjärvelle, Joensuuhun ja Kuhmoisiin. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille.
Opettajien maailmanperintöpäivä 22.9.2022
Hei opettaja, ilmoittaudu mukaan maailmanperintökasvatusmateriaalin esittelypäivään Verlaan to 22.9.2022
Päivän ohjelma Verlassa on
11.30 kohteen esittely, UPM Verlan tehdasmuseo
12.30 lounas
13.30 Maailmanperintö menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura
14.30 kahvitauko
14.45 Opi maailmanperinnöstä! -materiaalin esittely, Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys
15.30 Tilaisuus päättyy
Tehtaantyttö Annelin rooliopastukset heinäkuussa
Tehtaantyttö Annelin rooliopastukset elävöittävät Verlan tarinaa heinäkuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14.
Tervetuloa nauttimaan kesäisestä päivästä Verlaan!
Verlan elävät kuvat 11.6.2022
Verlan tehdasmuseo järjestää Verlan elävät kuvat -tapahtumat
lauantaina 11.6. klo 13 ja
keskiviikkona 20.7. klo 13
Verlan Seuratalolla (Verlantie 346)
Kulttuurineuvos Eero Niinikoski esittelee metsäteollisuusaiheisia filmejä.
Ohjelmassa:
1. Vanha Kymintehdas, 1928
Harvinainen mykkä dokumenttifilmi Kuusankoskelta, kesto 5 min.
2. 100-vuotiasta juhlittiin, 1973
Filmireportaasi Kymiyhtiön 100-vuotisjuhlallisuuksista v. 1972, kesto 22 min.
3. Nippuja, nippuja, nippuja, 1974
Filminovelli Honkataipaleen tukkirautatiestä, joka oli toiminnassa
1909 - 1974, kesto 12 min.
Väliaika
4, Verlan ilmataistelu jatkosodan ensimmäisenä päivänä 25.6.1941, kesto 23 min
5. Tekijät esiin, 1982
Filminovelli Voikkaan paperitehtaan vanhasta paperikoneesta ja sen
miehistöstä. Kone oli toiminnassa 1903 - 1979, kesto 17 min.
Tapahtuma on maksuton. TERVETULOA!
Hae meille oppaaksi 21.6.-15.8.2022
Verlassa on museo-oppaan paikka avoinna tehdasmuseon sesonkiin 21.6.-15.8.2022
Tehdasmuseo täyttää 50 vuotta 14.5.2022
Tervetuloa juhlimaan museon 50v syntymäpäivää lauantaina 14.5.2022
Ohjelmassa on opastusten lisäksi mm. KymiSunin veneretket ja Äijäkanteleiden keikka.
Juhlapäivän ohjelma on maksuton.
Lue lisää juhlien vuodesta täältä.
Verlan Vappu 1.5. klo 11-15
Verlan Tapahtumat ry järjestää 1.5. klo 11-15 Verlan VAPPU -tapahtuman!
Museon opastuksille pääsee osallistumaan klo 12 ja klo 14.
Sisällissota Verlassa -blogi
Verlassa oppaana toiminut Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Antti Okko tarkastelee uusimmassa blogi-kirjoituksessa sisällissotaa Verlan näkökulmasta. Blogiin pääset tästä.
Hae meille kesäoppaaksi
Verlan tehdasmuseon ensi kesän museo-oppaiden haku on nyt avoinna. Haemme joukkoomme reippaita oppaita 2-5 kk pituisiin työsuhteisiin kesäkaudelle 3.5.-30.9.2022.
Aurinkovoimaa Verlaan
Verlan maailmanperintökohteen matkailua kehitetään kohteen kestävyys huomioiden. Ekologisen kestävyyden parantamiseksi on Verlaan tehty nyt uusi aurinkovoimala.
Lue blogista Verlan uudesta aurinkovoimalasta: https://verla.fi/fi/museo/blogi/post/body0=841
Verlan piparkakkutalon ohje
Voit nyt rakentaa piparkakkutaikinasta oman kuivaamon piippuineen!
Arkkitehti Eduard Dippell piirsi Verlan kauniin tiilisen kuivaamon vuonna 1893. Nyt Jaani Vaahtera on suunnitellut Verlan kuivaamorakennuksesta upean piparkakkutalon.
Ohjeen voit ladata täältä Verla_Piparkakkutalo_2021-K.pdf
Iloista joulun odotusta kaikille!
Suosituksia Verlan vierailuun
Verlan tunnelmallisessa tehdaskylässä voit aistia entisajan työnteon ja elämänmenon – turvallisesti
Verlan vanha pahvitehdasmiljöö on jälleen valmis vilkkaaseen kesäsesonkiin, joka alkaa heti juhannuksen jälkeen. Odotus on, että UPM:n omistamassa ja ylläpitämässä vanhassa puuhiomossa ja pahvitehtaassa Verlankosken äärellä vierailee kesällä noin 45 000 kävijää, joille Verla on turvallinen retkikohde museoalueen laajuuden ansiosta.
Tehdasmuseoon voi tutustua ainoastaan oppaan johdolla. Liput tehdasmuseon opastuksille kannattaa varata etukäteen museon verkkokaupasta. Museo on avoinna juhannuksen jälkeen joka päivä klo 10-18. Vilkkaimmat hetket ajoittuvat puolen päivän jälkeen, erityisesti viikonloppuihin, joten on suositeltavaa ajoittaa vierailu rauhallisempiin hetkiin päivän ensimmäiselle tai viimeisille opastuksille.
Verla siirtyy 15.8. suppeampiin aukioloaikoihin (ti-su klo 11-16). Syyskuussa opastuksille ei enää välttämättä tarvitse jonottaa, vaikka lippua ei vielä taskussa olisikaan.
Verlan vanha puuhiomo ja pahvitehdas on ainutlaatuinen kokonaisuus ja Unescon maailmanperintölistan ainoa metsäteollisuuden kohde. Tehdasrakennusten vanhojen koneiden ja pahvinvalmistuksen salojen lisäksi vierailua täydentävät näyttelyt, käsityöpuodit ja lounasravintola. Alueella voi nähdä myös esihistoriallisia kalliomaalauksia ja tehdä pienen metsäretken.
Verla sijaitsee Kymenlaaksossa ja on oivallinen päiväretkikohde myös pääkaupunkiseudulta. Tehdasmuseo on Sustainable Travel Finland -kohde.
Tulethan museoon vain terveenä. Kymenlaaksossa on voimassa maskisuositus, ja edellytämme maskin tai suojaviisiirin käyttöä opastukille osallistuvilta. Pidetään turvalliset etäisyydet opastuksilla.
Lue täältä Aamukahvilla -blogin Henriikka Reinmanin vinkit yhdistettyyn Repoveden ja Verlan retkeen.
Arkkitehtuuria Verlan blogissa
Verlan uusimmassa blogi-tekstissä museon opas Ella Tammisto kirjoittaa Verlan arkkitehtuurista. Blogin löydät täältä.
Hae meille kesätöihin
UPM Verlan tehdasmuseolla on oppaan paikka avoinna. Haemme opasta ajalle 22.6.-30.9.2021 (37,5h/vko)
Oppaan työtehtäviin kuuluu tehdasmuseon yleisöopastusten lisäksi asiakaspalvelu ja museokaupan hoito. Opas osallistuu tarvittaessa myös muihin museon avustaviin tehtäviin. Edellytämme oma-aloitteisuutta sekä hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa. Reipas ja iloinen asenne auttaa tässä työssä. Oppailta edellytetään erinomaista suomen ja englannin kielitaitoa.
Työ edellyttää mahdollisuutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Viikkovapaat ovat pääsääntöisesti arkisin. Majoituksen järjestämisessä pyritään avustamaan tarvittaessa.
Haethan tehtävään pian osoitteessa www.adecco.fi
Hakuaika päättyy 14.02.2021. Lisätietoja tehtävästä antaa Adeccolla Suvi Blomqvist p. 040 635 7679 tai suvi.blomqvist@adecco.fi.
UPM Verlan tehdasmuseolle Sustainable Travel Finland -merkki
Unescon maailmanperintökohde Verlan puuhiomoa ja pahvitehdasta hallinnoivalle UPM Verlan tehdasmuseolle on myönnetty Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Verlan maailmanperintökohde on UPM-Kymmene Oyj:n omistama ja ylläpitämä.
Sustainable Travel Finland on Visit Finlandin kestävän matkailun ohjelma, jonka tavoitteena on tarjota kohteille konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki ja jatkuvan kehittämisen malli. UPM Verlan tehdasmuseo on tehnyt yhteistyökumppaneiden kanssa pitkään työtä kestävän matkailun edistämiseksi. Kestävä kehitys pyritään ottamaan huomioon kaikessa toiminnassa ja sitä edellytetään myös Verlassa toimivilta yhteistyöyrittäjiltä.
”Kestävän matkailun työtä tehdään yhdessä, ja yhdessä olemme tunnistaneet hyviä toimintatapoja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Haluamme kannustaa muitakin alueen toimijoita mukaan STF-ohjelmaan”, Verlan tehdasmuseon amanuenssi Jaana Rannanpää kertoo.
”Kouvolaan saatu ensimmäinen STF-merkki on upea saavutus. Näen, että Verlan hyvä esimerkki kannustaa Kouvolan ja koko Kymenlaakson matkailualaa jatkamaan määrätietoista kestävän matkailun kehittämistä”, Kouvola Innovation Oy:n kestävän matkailun asiantuntija Petri Kulha iloitsee.
Yhdessä kohti kestävämpää matkailua
Suomen maailmanperintökohteille ja Metsähallituksen luontopalveluille laadittiin yhteiset kestävän matkailun periaatteet vuonna 2016. Tietopohjan hankkimiseksi maailmanperintökohteissa toteutettiin yhteismitallinen kävijätutkimus 2017-2019.
Vuosina 2019-2020 kohteissa on työstetty kestävän matkailun mittareita ja seurantamallia, joiden avulla kestävän matkailun periaatteita viedään käytäntöön. Verlassa on viime aikoina kiinnitetty huomiota erityisesti energia-asioihin. Tehdasmuseo tavoittelee mahdollisimman pientä kulutusta ja vähäisiä päästöjä. Museon lämmitysjärjestelmä käyttää uusiutuvaa puupellettiä, ja käyttösähkössä siirryttiin viime vuonna KSS Energia Oy:n Verlan vesivoimalaitoksen puhtaaseen vesisähköön.
Korona-epidemia kasvatti kiinnostusta kotimaan matkailuun, ja Verlassakin kesä 2020 oli ennätyksellisen vilkas, vaikka kansainväliset vierailijat puuttuivat. Saman trendin odotetaan jatkuvan tänä vuonna.
”Kannustamme kävijöitä viipymään alueella pidempään. Esimerkiksi Helsingistä Verlaan ajaa noin kahdessa tunnissa. Maailmanperintökohteessa riittää nähtävää useammaksi päiväksi, ja yöpyä voi vaikka puussa tai vuokramökissä. Unohtamatta kokemusta autenttisessa pahvitehtaassa, johon voi tutustua opastetuilla kierroksilla”, Verlan museonjohtaja Ville Majuri sanoo.
Kestävästä matkailusta Verlassa: www.verla.fi/kestavamatkailu
Sustainable Travel Finland -ohjelmasta: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/vastuullisuus/sustainable-travel-finland
Verlassa vapautuneeseen yritystilaan haetaan uutta toimijaa
Etsimme uutta toimijaa juuri vapautuneeseen yritystilaan.
Tänä päivänä Verla on vilkas matkailukohde n. 30 km päässä Kouvolasta. Kokonaiskävijämäärä maailmanperintökohteessa on 40 000-50 000 kävijää kesäkauden aikana. Kansainvälisiä kävijöitä on normaalisti yli 50 maasta joka kesä, mutta valtaosa vierailijoista on kotimaisia.
Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä osaksi Verlan kesän hulinaa. Maailmanperintökohteen keskellä, myllymakasiinissa oleva myyntitila vapautuu kesäksi 2021 ja tulee avoimeen hakuun.
Hakemukset ja tiedustelut sähköpostitse museonjohtaja Ville Majurille ville.majuri@upm.com .
Pyydämme mainitsemaan hakemuksessa, mikäli olisit valmis jakamaan myyntitilaa toisen yrittäjän kanssa ja perustelemaan, miksi juuri sinun yrityksesi/yhdistys sopisi Verlaan. Edellytämme osallistumista tapahtumien elävöittämiseen ja puotien avoinnapitoa museon avoinnaoloaikoja joustavasti mukaillen. Tarjolla on siis vilkas myyntipaikka kesäkaudelle.
Kuka oli Verlan Maria?
YLEn toimittaja Johanna Grönqvist halusi selvittää, kuka oikein oli Verlan Maria. Mielenkiintoisen jutun tehtaan kuuluisimmasta työntekijästä pääset kuuntelemaan täältä.
Vierailu Verlassa museon ollessa suljettuna
Tänään ja huomenna ehtii vielä museon opastuksille, mutta Verlassa kannattaa käydä myös museon aukioloaikojen ulkopuolella. Lue uusimmasta blogista Laura Häkkisen vinkit omatoimiseen Verlan vierailuun.
Uusi blogiteksti
Kymenlaakson museoilla on yhteinen Kerro meille -hanke, jossa kerätään muistitietoa Kymenlaaksosta vaihtuvin teemoin. Syksyllä 2019 keräsimme nuoruusmuistoja. Nyt 1.9.-31.10.2020 on avoinna kysely metsäteollisuuteen liittyvistä muistoista osoitteessa kerromeille.net.
Verlan blogissa Jorma Pessan nuoruusmuistoja uppotukkien parissa 1940-luvulta.
Verlan blogiin pääset tästä.
Kerro Meille -muistojen keruu käynnissä
Viime vuonna käynnistynyt Kymenlaakson museoiden yhteinen muistojenkeruuprojekti jatkuu metsäteollisuusteemalla. Muistoja kerätään pääasiassa netistä löytyvän kyselyn avulla. Kysely on avoinna 1.9.–31.10.2020 osoitteessa www.kerromeille.net.
Blogi: 9 kohokohtaa Verlassa
Riku Kylä ja Anni Korhonen vierailivat Verlassa tänä kesänä. He poimivat 9 kohokohtaa Verlan kesästä.
Uusi blogi-kirjoitus hyötypuutarhasta
Uusi blogi-kirjoitus Patruunan hyötypuutarhasta. Verlan puutarhuri Elisa Lönnroth kirjoittaa puutarhan ajankohtaisista asioista.
Uusi blogi-kirjoitus metsästä
Uusi blogi-kirjoitus metsästä. Verlan museonjohtaja Ville Majuri kirjoittaa metsästä, josta Verlakin syntyi.
5 syytä vierailla Verlassa
Verlan tehdasmuseon kesäkausi alkaa huomenna 2.6. Listasimme viisi syytä, miksi Unescon maailmanperintökohteeksi valittuun Verlan puuhiomon ja paperitehtaan ympäristöön kannattaa ehdottomasti poiketa.
1 Verlan tehdasmuseo – entisajan tunnelmaa parhaimmillaan
Vanha pahvitehdasmiljöö Verlankosken äärellä herää eloon tehdasmuseon opastetuilla kierroksilla. Vuonna 1972 avatussa Suomen ensimmäisessä tehdasmuseossa pääset tutustumaan puuhiomon ja pahvitehtaan mielenkiintoisiin vaiheisiin 1870-luvulta vuoteen 1964, jolloin tehtaan tuotanto päättyi. Tunnelmaa täydentävät näyttelyt, ruukkikylän puodit, lounaskahvila ja viinipuoti. Verlassa voi nähdä myös esihistorialliset kalliomaalaukset.
2 Uudistunut metsäpolku – lähde retkelle metsään
Avaa aistisi ja lähde retkelle eri kasvuvaiheissa oleviin metsiin ja monimuotoisuuden kannalta arvokkaisiin luontokohteisiin. Kahden kilometrin mittaista polkua kulkiessasi saat kokea hyvin hoidettujen metsien voiman. Saat myös käsityksen nykyaikaisesta kestävästä metsätaloudesta. Metsäpolun kohdekuvauksiin voi tutustua jo etukäteen osoitteessa www.verla.fi/metsapolku. Löydä lisää suomalaisen metsän salaisuuksia ja astu virtuaalimetsään myös täällä: www.upmforestlife.com.
3 UPM Biofore -näyttely – metsäteollisuuden innovaatiot tutuiksi
Verlan kollamakasiinin eli pahvipaalien varaston UPM Biofore -näyttelyssä on esillä monia biotalouden innovaatioita. Pääset tutustumaan esimerkiksi hiilen kiertokulkuun sekä 3D-tulostettuun puutuoliin, jonka valmistamisessa on hyödynnetty robotiikkaa. Teenystäviä ilahduttaa puupohjaisista materiaaleista rakennettu Biofore-teetalo. Näyttelyn lisäksi kannattaa piipahtaa myös Aitassa Verlan rantapuistossa.
4 Repoveden kansallispuisto – lyhyen ajomatkan päässä
Verlan vierailun jälkeen voit ottaa suunnaksi Repoveden kansallispuiston, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Verlasta. Repoveden kansallispuisto ja UPM:n lahjoittama Aarnikotkan metsän luonnonsuojelualue muodostavat nyt yhdessä lähes 30 neliökilometrin laajuisen upean kokonaisuuden. Repoveden kansallispuistossa on tarjolla eripituisia merkittyjä retkeilyreittejä 3,5 kilometrin Ketunlenkistä 26 kilometrin Kaakkurin kierrokseen. Päiväretkiin on mahdollista yhdistää myös melontaa tai soutua. Lue lisää www.luontoon.fi/repovesi .
5 Lähimatkailu kannattaa – viivy pidempään!
Verlan kylä sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta, ja esimerkiksi Helsingistä Verlaan ajaa noin kahdessa tunnissa. Koska Verlan alueella riittää nähtävää pariksikin päiväksi, voit yöpyä tehtaan työntekijöiden entisissä asunnoissa, uittotuvassa tai uudemmissa puumökeissä.
Ladattavia kuvia:
Toimitukset voivat ladata kuvia täältä: http://pet.upm.com/l/gG56Jq72jD5N
UPM, Mediasuhteet
ma-pe klo 9-16
puh. 040 588 3284
media@upm.com
UPM
Tarjoamme uusiutuvia ja vastuullisia ratkaisuja ja innovoimme tulevaisuuden vaihtoehtoja fossiilisen talouden ratkaisuihin kuudella liiketoiminta-alueella: UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers ja UPM Plywood. Alamme johtavana toimijana ja vastuullisuuden edelläkävijänä olemme allekirjoittaneet YK:n 1,5 asteen ilmastositoumuksen. Ilmastonmuutosta hillitsevät tavoitteemme ja toimenpiteemme perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Yhtiössämme työskentelee noin 18 700 henkilöä ja vuosittainen liikevaihtomme on noin 10,2 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.fi
Uusi blogikirjoitus Verlan kummituksesta
Hyvää kansainvälistä museopäivää 18.5.!
Museo on suljettu, mutta 2.6. aukeamista odotellessa voi tutustua Hannu Pukkilan uuteen kirjoitukseen Verlan blogissa. Tekstissä hän pohtii, kuka Verlassa kummittelee.
Blogin voi lukea täällä Harmaa Rudolf
Bussilla Verlaan kesäviikonloppuisin
Bussilla Verlaan viikonloppuisin
Tänä kesänä Verlaan pääsee viikonloppuisin bussilla koko kesäkauden ajan (kesäkuu-syyskuu). Kouvolasta Verlaan liikennöi bussi lauantaisin ja sunnuntaisin 6.6.-27.9.
Maailmanperintöpäivä la 18.4.
18.4. vietetään kansainvälistä maailmanperintöpäivää. Sen kunniaksi Kouvolan kansalaisopisto on julkaissut YouTube-kanavallaan kulttuurineuvos Eero Niinikosken mielenkiintoisen luennon Verlan nimeämisestä maailmanperintökohteeksi. #maailmanperintöpäivä #WorldHeritageDay #finnishworldheritagesites
Luentoa pääsee katsomaan täällä.
Verlan kesäkauden aloitus siirtyy
Tämän hetkisen tiedon mukaan aloitamme maailmanperintökohde Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan kesäkauden tiistaina 2.6.2020, jolloin koko kohde (ravintolapalvelut mukaan lukien) saadaan avata yleisölle.
Seuraamme tilannetta ja toimimme viranomaisten suositusten mukaisesti koronavirusepidemian leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.
Epävarman tilanteen vuoksi Verla-päivä 6.6.2020 on peruttu.
Kohteen avaamista odotellessa voi Verlaan tutustua myös kotisohvalta Skyvies-sovelluksessa.
Verlan blogi Hugo Neumanista
Verlan blogissa kerrotaan Hugo Neumanista.
Hannu Pukkila, joka kirjoittaa Verlan tehtaisiin liittyvistä ihmisistä ja tarinoista, aloittaa kirjoitussarjansa Verlan blogissa kirjoituksella Verlan ensimmäisen puuhiomon perustajasta Hugo Neumanista.
Kymi Sinfoniettan puhaltajien konsertti 26.3. Verlassa
ESITYS ON PERUTTU
Kymi Sinfoniettan puhaltajien konsertti Verlassa torstaina 26.3. klo 19 on PERUTTU.
Myös tehdasmuseon opastus ennen konserttia klo 18 on PERUTTU.
Museon blogi on avattu!
Museon blogissa kerrotaan sekä menneestä että tämän päivän Verlasta. Blogin avaa tehdasmuseon emeritusjohtaja, kulttuurineuvos Eero Niinikoski. Kirjoituksessaan hän kertoo siitä, miten Verlan tehtaasta päätettiin tehdä museo.
Kokoelmia ja konservointia viikolla 39
Verlan tehdasmuseossa vietetään kokoelmien ja konservoinnin teemaviikkoa viikolla 39
Vanhan pahvitehtaan koneet ovat pieniä ja teollinen toiminta oli nykyajan ihmisen silmin nähtynä käsityönomaista. Kun tehdas lopetti toimintansa, jätettiin rakennuksiin koneet ja työvälineitä omille paikoilleen. Tehtaassa onkin ainutlaatuinen tunnelma, aivan kuin tehdas olisi edelleen toiminnassa ja työntekijät vain hetken poissa ruokatauolla.
Tehtaassa esillä olevan esineistön ja koneiden luettelointi on tänä kesänä saatu valmiiksi. Esineet ja koneet on valokuvattu ja tiedot kirjattu Kantapuu-kokoelmaohjelmaan. Kiinnostuneet voivat tutustua luetteloituun esineistöön osoitteessa www.kantapuu.fi Myös maailmanperintökohteen kaikki rakennukset on luetteloitu Kantapuu-tietokantaan.
Museon esineiden keskeisin merkitys on siinä tiedossa, jonka ne antavat. Luettelointi on museon kokoelmissa olevien objektien tietojen tallentamista. Esine kuvataan, mitataan ja sen toimintatapa, käyttäjät ja muut mahdolliset tiedot kirjataan. Näin myös esineet ja niihin liittyvä tieto saatetaan kaikkien ulottuville.
Tehdasrakennuksen esineistön luettelointityö on aloitettu vuonna 2006 ja sitä on tehty kesäisin resurssien mukaan. Viimeiset neljä kesää luettelointityötä on tehnyt Aino Tillanen, ensin kaksi ensimmäistä kautta museo-oppaan töiden ohessa ja kaksi viimeistä kesää kokoelmatyöntekijänä. Aino on luetteloinut mm. korjauspajan esineistöä. ”Työtä tehdessä on tullut luetteloijalle tutuksi kierretapit, laakerit ja katkaisutaltat. Jokainen museoesine on tärkeä sen työtehtävästä ja koosta huolimatta” Tillanen kiteyttää.
Eräs mieleenpainuvimmista esineistä Ainolle on ollut suurikokoinen tunkki. Tunkilla voitiin nostaa jopa 12 tonnin painoisia esineitä. Tehtaalla tunkki nimettiin vitsikkäästi mummoksi. Syynä on mahdollisesti ollut tunkin ampiaisvyötärömäinen muotokieli, eli kyseessä on varsinainen voimamummo.
Tehdasmuseon esineistöön tutustuvat ensi viikolla myös Metropolian ammattikorkeakoulun esine- ja huonekalukonservoinnin opiskelijat opettajiensa Heikki Häyhän ja Paula Niskasen johdolla. Metropolian esinekonservoinnin opiskelijat ovat työskennelleet Verlan tehdasmuseolla vuosina 2005, 2014 ja 2016. Vuonna 2005 laadittiin riskikartoitus, jossa tehdasmuseon säilymistä uhkaavat riskit tunnistettiin ja vuonna 2014 aloitettiin koneiden ja laitteiden konservointikäsittelyt. ”On hienoa huomata, että riskikartoituksessa tunnistetut suurimmat riskit on nyt poistettu. Paloturvallisuutta on parannettu automaattisella sammutusjärjestelmällä, tehdas on lämmitetty ja on rakennettu suojapato, joka erottaa tehdasrakennuksen koskesta.” iloitsee lehtori Heikki Häyhä toimista, joita UPM on tehnyt kohteen säilymisen turvaamiseksi. Tämän syksyn työskentely Verlassa liittyy teollisen kulttuuriperinnön opintojaksoon. Opiskelijat jatkavat koneiden konservointikäsittelyjä ja riskikartoitus päivitetään.
Myös yleisö pääsee museon opastuksilla tutustumaan konservointityöhön! Opiskelijat työskentelevät esineiden parissa perjantaihin 27.9. saakka. Ehkä myös korjauspajan mummo pääsee konservoitavaksi?
Verlan tehdasmuseo on avoinna 29.9. saakka tiistaista sunnuntaihin klo 11-16 (päivän viimeinen opastus alkaa klo 16).
Onko sinulla nuoruusmuistoja Verlasta?
Kerro meille! on kymenlaaksolaisten museoiden yhteinen hanke, jossa vuosittain vaihtuvalla teemalla kerätään muistitietoa Kymenlaaksosta. Tänä vuonna teemana on nuoruus, ja syksyllä 2020 kerätään teollisuuteen liittyviä muistoja ja tarinoita. Nuoruusaiheinen Kylillä ja kulmilla -kysely on avoinna 4.9.-30.11.2019
Hankkeessa ovat mukana Kymenlaakson museo, Poikilo-museot, Haminan kaupungin museot, Miehikkälän museot, Verlan tehdasmuseo ja Kaunissaaren saaristolaismuseo. Kyselyyn tulleet vastaukset tallennetaan museoiden kokoelmiin ja niitä käytetään mm. näyttely- ja tutkimusaineistona. Otteita muistoista voidaan myös julkaista some-kanavilla.
Missä sinun nuoruudessasi kokoonnuttiin yhteen ja mitä siellä tehtiin? Vietettiinkö aikaa ulkona vai käytiinkö esimerkiksi tanssimassa? Kylillä ja kulmilla -kyselyssä kaivataan nuoruusmuistoja miltä vuosikymmeneltä ja mistäpäin Kymenlaaksoa tahansa.
Verlaan liittyviä nuoruusmuistoja voi kertoa täällä
muita Kymenlaaksoon liittyviä nuoruusmuistoja voi kertoa osoitteessa www.kerromeille.net
Selviytymistarinoita -näyttely 11.8. saakka
Selviytymistarinoita -näyttely 11.8.2019 saakka Verlan tallirakennuksessa
Näyttely on kolmen taiteilijan, äidin ja kahden tyttären kokoelma suruista ja selviytymisistä.
"Taide tarkoittaa meille tunneilmaisua, tekemisellä työstämistä. Se on turvallinen tapa lajitella asioita ja kohdata ne paremmin jäsenneltyinä. Olemme käyttäneet eri tekniikoita, kuten maalausta, valokuvausta ja savitöitä sekä kierrätyspaperin tekoa. Esimerkiksi savityöt auttavat saamaan ulottuvuutta asioihin ja saven työstäminen avaa käsillä muovaamisen kautta reitin tunteiden tyyssijaan. Samalla tavoin toimivat muutkin käyttämämme tekniikat. Luonto on ollut vahvana inspiraation lähteenä työskentelyssä."
Tiedustelut näyttelyn taideteoksista suoraan taiteilijoilta
Liisa Raskinen 0400550864, pikkukippo@gmail.com
Maisa Raskinen 0407409914
Kestävämpää matkailua Verlaan
(UPM, Verla, 06.06.2019) – Sähkö otettiin käyttöön Verlassa jo 1889, yhtenä ensimmäisistä paikoista Suomessa. Siitä asti Verlassa on tuotettu puhdasta sähköä vesivoimalla. Sähkön suhteen Verlassa on oltu ajan hermolla aina – niin nytkin kun Verlaan avataan sähköautojen latauspiste matkailijoiden käyttöön.
Maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on sitoutunut Suomen maailmanperintökohteiden yhteisiin kestävän matkailun periaatteisiin. Yksi keskeisimmistä periaatteista on ympäristön kuormituksen minimointi, johon liittyen kohteet pyrkivät edistämään saapumista julkisin kulkuvälinein ja vähäpäästöisesti.
Sähköautojen latauspaikka
Matkailijat saapuvat Verlaan pääosin henkilöautoilla kohteen sijainnin vuoksi. Maailmanperintökohteen omistajat UPM ja KSS Energia Oy haluavat tukea vähäpäästöistä kulkua kohteeseen. KSS Energia on toteuttanut UPM Verlan tehdasmuseon pysäköintialueelle sähköautojen latauspisteen, jonka avulla matkailijat voivat kätevästi ladata ajoneuvonsa vierailun aikana.
Vesivoiman tuotanto Verlassa
Vesivoiman tuotannolla on Verlassa pitkät perinteet. Sähkövalo otettiin Verlan tehtaalla käyttöön jo 1889, ja tuosta hetkestä asti Verlankosken äärellä on tuotettu puhdasta vesivoimaa. Voimaloita on rakennettu eri aikoina molemmin puolin koskea ja niiden omistus on vaihdellut. Verlankoski on Verlan sydän ja sähköntuotanto elävää perinnettä historiallisessa maailmanperintökohteessa.
Sähköntuotannosta on vuodesta 1989 vastannut KSS Energia Oy, jolla on koskialueella kaksi käytössä olevaa vesivoimalaa. Koskialueen rakentumisesta ja vesivoiman kehityksestä Verlassa on saatavilla lisää tietoa koskinäyttelyssä tehtaan ja padon välissä. Näyttely on osa UPM Verlan tehdasmuseon historiapolkua.
Verla-päivää vietetään lauantaina 8.6. – tervetuloa maksuttomiin opastuksiin
Lauantaina 8.6. Verlassa vietetään koko perheen Verla-päivää klo 11-15. Ohjelmassa on tukkilaisnäytöksiä, perinteinen koskenjuoksutus sekä koskinäyttelyn esittely. Musiikista vastaa paikallinen Äijäkanteleet. KSS Energia on mukana tapahtumassa ja päivän aikana on mahdollisuus tutustua myös KSSe sähköautojen latauspalveluun. UPM Biofore-näyttelyssä on tavattavissa UPM Metsän edustajia. Tapahtumaan ja opastuksille on vapaa pääsy.
Suomen maailmanperintökohteiden kestävän matkailun periaatteet
1. Tuemme kohteiden arvojen säilymistä ja edistämme niiden suojelua
2. Minimoimme ympäristön kuormitusta
3. Vahvistamme paikallisuutta
4. Edistämme kohteiden tuottamaa hyvinvointia ja terveyttä
5. Edistämme paikallistaloudellista kasvua ja työpaikkojen luomista
6. Viestimme yhdessä kohteen arvoista ja palveluista
Verla-päivä 8.6.2019
Verla-päivä lauantaina 8.6.2019 klo 11 alkaen
Klo 11 Tukkilaisnäytös alalaanilla - Jori ja Toni Mikkonen
Klo 11:45 Äijäkanteleet tehtaan kuorimossa
Klo 12 Tukkilaisnäytös alalaanilla - Jori ja Toni Mikkonen
Klo 12 Opastus historiapolulla – Jussi Lemminkäinen
Klo 12 Puutarhurin opastus – Pirkko Koskinen
Klo 13 Koskinäytös – KSS Energia
Klo 13:45 Äijäkanteleet tehtaan kuorimossa
Klo 14 Koskinäyttelyn esittely
Klo 14:30 Tukkilaisnäytös alalaanilla - Jori ja Toni Mikkonen
Klo 15 Puutarhurin opastus – Pirkko Koskinen
Klo 15 Opastus historiapolulla – Jussi Lemminkäinen
Yleisöopastukset tehtaassa tasatunnein 11-16.
Kyläyhdistyksen KESÄTORI klo 11 alkaen
Kuinka käsin huovutetut huopatossut syntyy?
TARUkaupan edustalla Sini Inkeroinen (Siniin) pitää huovutus-työnäytöksiä klo 12-15.
Pahvinteko paja tallirakennuksessa
Liisa Raskinen pitää pahvipajaa klo 11. (pieni pajamaksu)
Kymisunin tervantuoksuiset veneretket klo 12, 13, 15, 16.
kesto 45 min, liput 10e/7e. 040 6518 5225 tai info@kymisun.fi. Lippuja saa myös paikan päältä.
Selänpään VPK järjestää ohjelmaa lapsille alalaanilla klo 11 alkaen.
Tapahtumaan ja opastuksille on vapaa pääsy, tervetuloa!
Verlan kävijätutkimuksen tulokset
Maailmanperintökohde Verlan kävijätutkimuksen tulokset on julkaistu
Verlan puuhiomo ja pahvitehdas liitettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Verla edustaa hyvin säilyneenä esimerkkinä 1800-luvun ja 1900-luvun alun pienimuotoista puunjalostusteollisuutta. Verlassa vierailee vuosittain noin 40 000 kävijää, joista noin 15 000 kävijää osallistuu tehdasmuseon opastetuille kierroksille. Kohteen omistaja ja ylläpitäjä on UPM ja kohteen esittelystä vastaa UPM Verlan tehdasmuseo.
Suomen Maailmanperintökohteiden yhdistys selvittää maamme seitsemän maailmanperintökohteen kävijäprofiilia, asiakastyytyväisyyttä ja rahankäyttöä vuosien 2017-2019 aikana. Kävijätutkimuksessa kerätään tietoa maailmanperintökohteiden kävijöistä ja aluetaloudellisista vaikutuksista suojelu- ja kehittämistyön tueksi.
Maailmanperintöstatus on vahva vetovoimatekijä
Maailmanperintökohde Verlan puuhiomossa ja pahvitehtaassa kerättiin aineistoa kesäkauden 2018 aikana. Kävijäprofiili painottuu yli 45-vuotiaisiin kävijöihin, jotka vierailevat Verlassa 2-5 henkilön seurueessa tai oman perheen kesken. He vierailivat Verlassa lähinnä osallistuakseen opastetulle kierrokselle tehdasmuseossa ja tutustuakseen kulttuuriperintöön. Verla oli suurelle osalle kävijöistä matkan ainoa tai tärkein kohde.
Verlan palvelut saivat kävijöiltä erittäin hyvät arvosanat. He olivat erityisen tyytyväisiä museoon, opastuspalveluihin ja kohteen siisteyden tasoon. Verlan lisäksi kävijät vierailivat alueen muissa matkailukohteissa, kuten Repoveden kansallispuistossa ja Tykkimäen huvipuistossa.
Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että Verlassa vierailevien maailmanperintötietous on korkealla tasolla. Maailmanperintöstatus on suurimmalle osalle kävijöistä tärkeä tekijä matkakohteen valinnassa. Tietolähteinä toimivat internet, tehdasmuseon opastukset sekä perhe ja ystävät.
Verlan matkailun paikallistaloudellista vaikutusta tutkittiin ensimmäistä kertaa
Kävijät kuluttivat keskimäärin 57 euroa vierailunsa aikana kohteessa ja sen lähialueella Kouvolassa. Kulutus kohdistui pääosin majoittumiseen sekä kahvila- ja ravintolaostoksiin. Verlan matkailun paikallistaloudellinen kokonaistulovaikutus vuonna 2018 oli arviolta 2,4 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus oli 24 henkilötyövuotta. Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan paikallistaloudellisia vaikutuksia ei ole aikaisemmin tutkittu.
Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys perustettiin vuonna 2016 vahvistamaan kohteiden välistä yhteistyötä. Kävijätutkimushanke toteuttaa Suomen kansallista maailmanperintöstrategiaa. Hankerahoitus on osa Museoviraston Suomen maailmanperintökohteille myöntämää valtionavustusta tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Tutkimushanke toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden, Suomenlinnan hoitokunnan, UPM-Kymmene Oyj:n, Maanmittauslaitoksen, Rauman kaupungin, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön ja Museoviraston kanssa.
Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan kävijätutkimus 2018.pdf
Haemme kielitaitoisia oppaita museokaudelle 2019
Etsimme iloisia ja reippaita asiakaspalvelijoita 2-5 kuukauden pituisiin työsuhteisiin touko- syyskuun välille. Työtehtäviin kuuluu tehdasmuseon yleisöopastusten lisäksi asiakaspalvelu ja museokaupan hoito. Opas osallistuu myös museon muihin avustaviin tehtäviin. Edellytämme oma-aloitteisuutta sekä hyvää asiakaspalvelu- ja esiintymistaitoa.
Kansainvälisten vieraiden osuus Verlassa on merkittävä, joten oppailta edellytetään erinomaista suomen ja englannin kielitaitoa. Muu kielitaito, erityisesti venäjä, ruotsi, saksa, ranska ja italia, katsotaan hakijalle eduksi. Työ edellyttää mahdollisuutta työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin. Viikkovapaat ovat pääsääntöisesti arkisin. Asunnon järjestämisessä pyritään avustamaan tarvittaessa.
Lähetä työhakemus ja CV pe 15.2.2019 mennessä sähköpostitse osoitteeseen jaana.rannanpaa( a )upm.com
Iitin Musiikkijuhlien konsertit 12.6.2019
Iitin Musiikkijuhlien konsertit Verlassa 12.6.2019
Iitin Musiikkijuhlat järjestää kaksi Junnu Vainio -teemaista konserttia Verlan tehdasmuseossa keskiviikkona 12.6.2019. Konsertit ovat klo 18.00 ja 20.00.
Iitin musiikkijuhlien ohjelma 2019: http://iittifestival.fi/ohjelma-2019/
Keskiviikkona 12.6.2019 Verlan tehdasmuseon opastukset klo 11-15.
Verlalle Teollisuusperintöseuran tunnustuspalkinto
Teollisuusperintöpalkinto 2018
Vuoden 2018 Teollisuusperintöpalkinto on myönnetty Killinkosken kyläyhdistys ry:lle tunnustuksena pitkäjänteisestä toiminnasta ainutlaatuisen tehdasympäristön säilyttämiseksi. Teollisuusperintöseura ry. – Industriminnesföreningen rf. on vuonna 1985 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on syventää teollisuusperinnön ja teollisen perinteen tuntemusta Suomessa ja edistää niiden dokumentointia, tutkimusta ja suojelu. Osana toimintaansa Teollisuusperintöseura ry jakaa 2-4 vuoden välein teollisuusperintöpalkinnon ja kunniamainintoja tunnustuksena teollisen perinnön suojelemista, tallentamista ja julkituontia harjoittavalle taholle. Huomionosoituksilla kannustetaan yhteisöjä ja yksittäisiä toimijoita
teollisuusperinnön laaja-alaiseen vaalimiseen ja tunnetuksi tekemiseen.
Virroilla sijaitsevan Killinkosken kylän teollinen perinne juontaa vuoteen 1886, jolloin vuori-insinööri Petter Gustaf Holm perusti paikalle villankehruutehtaan ja -kutomon. Toiminta laajeni 1898 nauhatehtaalla, joka oli lajissaan ensimmäisiä Suomessa samoin kuin Holmin perustama makaronitehdas.
1910-luvun alussa kylässä aloitti toimintansa myös J.W. Enqvistin puuhiomo. Monipuolinen teollinen toiminta aikaansai omaleimaisen kyläyhteisön ja taajaman, jossa tuotantorakennusten ympärille kohosi lukuisia työväen asuinrakennuksia.
Killinkosken nauhatehtaan rakennuksia suunnitteli 1900-luvun alussa yhtiön osakas, arkkitehti Josef Stenbäck, joka on tullut tunnetuksi tuotteliaana kirkkosuunnittelijana. Myös Killinkosken 1920-luvun puukirkko on hänen käsialaansa. Vanhat tuotantorakennukset ovat jääneet alkuperäisestä käytöstä, mutta kyläyhdistyksen aktiivisuudella tehdasympäristöstä on kehittynyt elävä matkailukohde näyttelyineen ja museoineen. Yhtenä uusimmista nähtävyyksistä on 2017 avattu Into-keskus, joka esittelee virtolaissyntyisen kulttuurivaikuttajan I. K. Inhan sekä laajemminkin Nyströmin kulttuurisuvun toimintaa
ja vaikutusta. Nauhateollisuuttakin kylässä harjoitetaan yhä, sillä Inka Oy valmistaa uusissa tuotantorakennuksissa nauhoja, nyörejä, teknisiä nauhoja ja kiinnitystuotteita 120-vuotisella ammattitaidolla.
Tunnustuspalkinnot
Teollisuusperintöseura on samalla myöntänyt kolme tunnustuspalkintoa ansiokkaasta toiminnasta teollisuusperinnön vaalimiseksi.
Nokia-Seura on määrätietoisesti huolehtinut paikkakunnan pitkän teollisen perinnön tunnetuksi tekemisestä muun muassa digitoimalla sen hallussa olevan, pääosin Nokian Paperin aikaisen valokuvaarkiston tallentamisesta ja siirtämisestä Pirkanmaan maakuntamuseon kuva-arkistoon. Runsaan 7000 kuvan digitoiminen ja luettelointi on tehty Nokia-seuran vapaaehtoisvoimin.
Rauman laivanrakennuksen perinne ry on aktiivinen paikallisen Iaivanrakennuksen historian ja perinnetiedon vaalija. Yhdistyksen keräämä lähdeaineisto kertoo monipuolisesti Rauman laivanrakennuksen kehityksestä sekä rakentajien työn ja elämän valtavasta muutoksesta 1900-luvun kuluessa. Kerätty aineisto kuvaa harvinaisella tavalla myös yhteisöjen käsityksiä ja kokemuksia itsestään ja omasta historiastaan. Aineistot on talletettu Rauman merenkulkumuseoon, jossa ne ovat tutkijoiden käytössä.
Verlan tehdasmuseo, joka avattiin 1972 ja on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1996, on maamme tehdasmuseoista kansainvälisesti tunnetuin. Verlan museota ja koko museoaluetta, johon kuuluu 50 rakennusta, on kunnostettu, entisöity ja hoidettu koko ajan tarkkojen vuosisuunnitelmien mukaan. Viime vuosina suurimmat korjaustyöt ovat liittyneet koko tehtaan ja patruunan pytingin sähköistyksen uusintaan ja sprinklerointiin, suojapadon rakentamiseen vesivahinkoja torjumaan, tehdasmuseon peruslämmön mahdollistavan lämpökeskuksen rakentamiseen sekä vanhan seuratalon sanee-
raukseen.
Verlaan uusi ravintolayrittäjä
Verlan maailmanperintökohteeseen uusi ravintolayrittäjä
UPM Verlan tehdasmuseo ja J & S Kurvinen Ky ovat sopineet yhteistyöstä Verlan maailmanperintökohteen ravintolatoiminnoissa kesästä 2019 alkaen. Ravintoloitsija Susanna Kurvisen luotsaama Ravintola Verla avautuu heti vapun jälkeen 2.5. Ravintola palvelee Verlan kävijöitä vuosittain koko museokauden ajan toukokuusta syyskuun loppuun. Susanna Kurvinen pyörittää myös Kouvolassa sijaitsevaa Olé ravintolaa, W ravintolaa Voikkaalla ja Kymin Huvilan ravintolatoimintaa Kuusankoskella.
”Toimintamme tarkoituksena on tuottaa elämyksiä asiakkaille. Verlassa ravintolapalveluiden täytyy olla sellaiset, että Verla-vierailu muodostuu kokonaisuutena täydelliseksi”, summaa ravintoloitsija Susanna Kurvinen tavoitteitaan Ravintola Verlan suhteen. ”Tarkoitus on, että Verlasta saa kahvila- ja ravintolapalvelut koko museokauden ajan tehdasmuseon aukiolojen mukaisesti”.
Unescon maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on yksi Kouvolan alueen suosituimmista matkailukohteista. Kohteessa käy vuosittain touko-syyskuussa noin 40 000 matkailijaa, joista museokierroksille osallistuu vajaa puolet. Vilkkain sesonki on juhannuksesta elokuun puoliväliin. UPM:n omistama ja ylläpitämä Verlan tehdasmuseo hallinnoi kohdetta ja vastaa museotoiminnasta. Muut kohteen matkailupalvelut ovat eri matkailupalveluyrittäjien tuottamia ja niistä keskeisimpiä ovat juuri ravintolapalvelut. ”Hienoa, että saimme kokeneen yrittäjän Verlan ravintolapalveluita kehittämään”, iloitsee museonjohtaja Ville Majuri.
LA 6.10. eläviä kuvia tehtaalla
Verlan elävät kuvat - ohjelma la 6.10. klo 11-14
Näin valmistettiin Verlassa käsipahvia
Verlan Pukkila
Verlan Maria
KAHVITAUKO 30min
Verlan ilmataistelu
Nippuja, Nippuja
Tekijät esiin
Mahdollisuus tutustua tehtaan lämmitysjärjestelmään.
Kesto noin 3 tuntia ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!
LA 29.9. vapaa pääsy ja lämmitysjärjestelmän esittely
Verlan puuhiomossa ja pahvitehtaassa on käynnistymässä ensimmäinen lämmityskausi 55 vuoteen kiitos UPM:n investoinnin. Tulevana lauantaina 29.9. tehtaalla järjestetään avoimet ovet ja museokierroksille lämpimään tehtaaseen on vapaa pääsy. Poikkeuksellisesti silloin pääsee tutustumaan myös tehtaan kuivaamon vanhaan kattilahuoneeseen klo 12-14.
Tervetuloa!
SADONKORJUU VERLASSA 22.9.
SADONKORJUU VERLASSA
Lauantaina 22.9.2018
Verla on UNESCOn maailmanperintökohde Kouvolassa, puolen tunnin ajomatkan päässä Kouvolan keskustasta. Lauantaina 22.9. Verlan rustiikkisen vehreässä kylämiljöössä korjataan kesän kasvukauden ja hetken kokemusten satoa! Tervetuloa!
Klo 11-16
-
Verlan Puodit avoinna: Viiniverla, Torkel Design, Keramiikkapaja Pikku Kippo, Vintage Frilla, Micku Design, Lasitähti ja Jaalan Kädentaitajien Puoti
-
Verlan museo avoinna. Liput 10 €, alle 18 v vapaa pääsy
-
Sadonkorjuu patruunan kasvimaalla,
perunan ja piparjuuren nostoa, siementen keruuta, yrttien maistelua
-
Kylätorilla puutarhan antimia ja paikallisia käsitöitä
-
Kirpputori, Vanha Karppisen kauppa, Verlantie 280
11-15 Pop up -ravintola Kollamakasiinissa | Makasiinikahvila
12,00, 13.00, 14.00 Veneretki Verlan vesille | Kymisun
Syksyinen veneretki vanhalla tukinuittoväylällä ja järvialueella, sekä mielenkiintoisen kalliomaalauksen esittely. Lähtö Verlan pysäköintialueen takana olevasta laiturista. Kesto 45 min. Liput 10 €, alle 7v 5 €.
14.00 Tarinakahvila Makasiinikahvilassa | Hannu Pukkila & Miljöömatkailijat
Verlan Valkealan puoleisen asukasyhteisön synty.
Talojen ja asukkaiden vaiheet ja elämä. Kesto 45 min.
15.00 Venähmaan puolen kävelykierros | Kouvolan matkailuoppaat
Tutustutaan talojen vaiheisiin ja kerrotaan tarinoita asukkaista.
Oppaana Hannu Pukkila, Kesto 60 min
Yhteinen maailmanperintömme
Yhteinen maailmanperintömme -näyttely Verlassa syyskuun loppuun
Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Museoviraston tuottama näyttely Yhteinen maailmanperintömme on Verlassa esillä vielä syyskuun loppuun saakka. Näyttely kertoo havainnollisesti maailmanperintöprosessista sekä Suomen maailmanperintökohteista.
UNESCOn maailmanperintöluetteloon on valittu runsaat 1000 kohdetta eri puolilta maailmaa. Suomessa näitä kohteita on seitsemän, joista kuusi edustaa kulttuuriperintöä ja yksi luonnonperintöä. Maailmanperintöluetteloon pääseminen edellyttää, että kulttuuriperintökohde on inhimillisen luovuuden mestariteos tai edustaa merkittävää historiallista aikakautta tai tietyn kulttuurin perinteitä. Luonnonperintökohde voi kertoa maapallon historian kehitysvaiheesta, olla esimerkki käynnissä olevasta ekologisesta muutoksesta tai edustaa poikkeuksellisen kaunista maisemaa.
Yhteinen maailmanperintömme -näyttelyn tavoitteena on lisätä ymmärrystä yhteisestä kulttuuriperinnostömme. Näyttely viestii, että kulttuuriperintö kuuluu meille kaikille ja että meillä on myös vastuu siitä ja sen säilymisestä tuleville polville. Näyttelyyn liittyy erityisesti opintoryhmille tarkoitettu tehtävämateriaali, joka on saatavilla osoitteessa: www.kulttuurinvuosikello.fi/yhteinen-maailmanperintomme-2/
Konsertti Verlan tehdasmuseossa 11.8.2018 klo 18.00
Kesäillan Sibelius ja ihanimmat tangot
Satu Jalas-Risito: viulu
Eero Kesti: alttoviulu
Esa Ylönen: piano
Tango-orkesterin solistit:
Martin Alvarado laulu
Mikko Helenius bandoneon
Käsityöpäivät 4.-5.8.
Verla-päivä 18.7.2018
KE 18.7. VERLA-PÄIVÄ
10:00-18:00 museon opastukset tasatunnein, vapaa pääsy
11:00 alkaen työnäytöksiä tallin puotien edustalla. Tallin läheisyydestä löytyvät myös lettuteltta, kesätori ja sirkuspaja lapsille
11:30 pahvipaja lapsille, tehtaan sisäpihalla
12:00 Puutarhaopastus, lähtö pytingin kulmalta (puutarhuri Pirkko Koskinen)
12:00-14:00 alalaanilla Selänpään VPK –ohjelmaa lapsille
13:00 Kyläorkesteri Raakku esiintyy puistossa
13:30 pahvipaja lapsille, tehtaan sisäpihalla
13:30 historiapolun opastus, lähtö kalliomaalauksilta (Jussi Lemminkäinen)
14:00 koskenjuoksutus KSS Energia
14:30 pahvipaja lapsille, tehtaan sisäpihalla
15:00 Kyläorkesteri Raakku esiintyy puistossa
15:30 historiapolun opastus, lähtö kalliomaalauksilta (Jussi Lemminkäinen)
KymiSunin veneretket klo 12 - 15, tasatunnein. Kesto 45 min.
Lähtö on Verlan pysäköintialueen takana olevasta laiturista vastapäätä kalliomaalauksia.
Tiedustelut ja varaukset 040 518 5225 tai info@kymisun.fi. Lippuja saa myös paikan päältä.
Verlaan rakennetaan uusi lämpölaitos
Verlaan rakennetaan uusi lämpölaitos, jolla halutaan turvata kohteen säilyminen hyväkuntoisena myös tulevaisuudessa. Lämmityksen myötä olosuhteet ovat rakennusten säilymisen kannalta aiempaa paremmat.