Juhli metsäteollisuuden 150-vuotista taivalta hurmaavassa Verlassa

Hiomotoiminta alkoi Verlassa 150 vuotta sitten.
Hiomotoiminta alkoi Verlassa 150 vuotta sitten.
Vuonna 2022 vietetään suomalaisen metsäteollisuuden merkkivuotta: 150 vuotta sitten Kymenlaaksoon perustettiin Verlan ja Inkeroisten puuhiomot, Kymin ja Kuusankosken paperitehtaat sekä Kotkan Norjan saha. 
 
Kouvolassa sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen, sillä se on yksi harvoista lähes alkuperäisessä muodossaan säilyneistä 1800-luvun lopun puuhiomo- ja pahviteollisuuden ympärille syntyneistä yhdyskunnista koko maailmassa. Verla sai Unescon maailmanperintökohde -statuksen vuonna 1996 ja on listan ainoa metsäteollisuutta esittelevä kohde. UPM:n omistama Verla on yksi harvoista yksityisen yrityksen omistamista Unesco-kohteista.
 
”Verla ei kasvanut samaa tahtia muiden samaan aikaan perustettujen puunjalostukseen keskittyneiden yhdyskuntien kanssa, sillä voimanlähteenä toimiva koski oli niin pieni. Nyt olemme siitä kiitollisia, sillä juuri tästä syystä Verla on säilynyt, lahjana maailmalle, tähän päivään asti”, kertoo Verlan tehdasmuseon museonjohtaja Ville Majuri.
 
Verlan vehreä ja viihtyisä puistoalue lukuisine historiallisine rakennuksineen on suosittu vierailukohde, jossa pääsee astelemaan keskellä kaunista maisemaa samalla Suomen vaiheita metsäteollisuuden historiaan peilaten. Itse Verlan puuhiomoon ja pahvitehtaaseen tutustutaan oppaan johdolla.
 
”Odotamme jo innolla Verlan kesäkautta ja juhlavuoden ohjelmaa, joka vie vieraamme Suomen ja metsäteollisuuden historiaan ja sen tulevaisuuteen, mutta myös nauttimaan itse hetkestä rauhallisessa ja ainutlaatuisessa Verlan miljöössä.”
 

Verlan juhlavuosi

 
Verlan sesonki painottuu kauniiseen suomalaiseen kesään. Silloin museoalue näyttäytyy parhaimmillaan tarjoten suloisen kesäkokemuksen. Juhlavuoden ohjelmaa on kuitenkin ripoteltu myös kevääseen ja syksyyn. Merkitse Verlan juhlat kalenteriisi!
 

Verlan vappu 1. toukokuuta

Verla ottaa varaslähdön iloiseen kesään uudenlaisella ohjelmanumerolla. Verlan vappu järjestetään ensimmäistä kertaa, ja mikä olisikaan kauniimpi ympäristö juhlaan. Lisätietoa muun muassa ohjelmaan kuuluvasta vappubrunssista julkaistaan Verlan sivuilla lähempänä tapahtumaa.
 

Verlan syntymäpäivät 14. toukokuuta

Verlan tehdasmuseon vihkiäisiä vietettiin 14. toukokuuta 1972 ja sen 50-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan siis tänä vuonna. Syntymäpäivät ovat kaikille avoin tapahtuma. Luvassa on musiikkia, ohjelmaa ja tarjoilua. Myös kauden uudet näyttelyt, UPM Bioarki ja Verla 150 vuotta, avataan. Lisäksi julkaistaan Verlan tehdasmuseo 50 vuotta -juhlajulkaisu.
 

Verlan tehdasmuseo 50 vuotta -juhlajulkaisu

150 vuotta täyttävällä Verlalla olisi varmasti riittävästi tarinoita täyttämään lukuistenkin uusien kirjojen sivut. Verlan syntymäpäivillä 14.5.2022 julkaistava Verlan tehdasmuseon 50 vuotta -juhlajulkaisu keskittyy itse museotoimintaan. Julkaisun ovat kirjoittaneen kulttuurineuvos Eero Niinikoski sekä Verlan tehdasmuseon museonjohtaja Ville Majuri.
 

Uusi UPM-näyttely 14.5.2022 alkaen

UPM-näyttely keskittyy metsään ja arjen vastuullisiin valintoihin. Näyttely nostaa esiin jo nyt elämämme bioarjen. Elämyksellisessä museotilassa voi esimerkiksi tuoksutella puun tuoksuja ja laskea puun iän. Biofore-kaupassa näet, kuinka UPM:n uusia bioinnovaatioita hyödynnetään arkisissa tuotteissa. Näyttely ilahduttaa vierailijoita useamman vuoden.
 

Verla 150 vuotta -näyttely avataan 14.5.2022

Näyttely Verlan historiasta antaa kävijälle jälleen uusia näkökulmia Verlaan, sen toimintaan ja sen piirissä eläneiden ihmisten arkeen. Näyttely avataan Verlan syntymäpäivillä 14.5.2022 ja on esillä useamman vuoden.
 

Eläviä kuvia Verlan Seuratalolla

Verla-museo järjestää kesällä kaksi elävien kuvien tilaisuutta, joissa yhdistetään metsäteollisuuden historiaan liittyviä filmipätkiä niitä syvällisemmin avaaviin juontoihin. Kumpaankin tilaisuuteen mahtuu noin 100 ihmistä, ne järjestetään museon aukioloaikoina ja ovat avoimia kaikille.
 
Lauantai 11.6.2022 kello 13
Keskiviikko 20.7.2022 kello 13
 

Joulumarkkinat 

Verlan charmi ei jäädy lumikinosten alla. Ensimmäistä kertaa Verlassa järjestettävät joulumarkkinat ovat Verlan juhlavuoden loppuhuipennus. Ohjelmaan kuuluu paikallisten käsityöläisten joulumyyjäiset, musiikkia, ohjelmaa ja tarjoiluja historiallisessa ympäristössä. Jouluisesta tunnelmasta kannattaa tulla nauttimaan kauempaankin. Lisää tietoa Verlan sivuilla lähempänä tapahtumaa.
 

 + Majoitu tai kokousta Verlassa ja samoile Repoveden kansallispuistossa

Ihastuttavaan Verlaan matkustetaan kauempaakin. Pitkiä matkoja taittamaan voi Verlasta tai sen lähialueelta varata majoituksen. Monet yhdistävätkin Verla-retkeen tutustumisen uljaaseen Repoveden kansallispuistoon. Verla on myös suosittu tyhy- ja kokouskohde.
 
Kirjoittaja Saara Töyssy
Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.