Kuivaamon muurauskorjaukset

Verlassa kuuluu jälleen työn ääniä kuivaamorakennukselta. Nyt ei kuitenkaan puhuta siitä, että suojan varikset olisivat palanneet työn äärelle 59 vuoden hiljaiselon jälkeen, vaan sen sijaan töitä tehdään nyt ulkona.

Kuivaamossa on meneillään restaurointityö ja paikalla oleva työryhmä on jo varhain aamulla saapunut työn äärelle. Restaurointiprojekti on mittava, ja muurarit sekä heidän työmaansa ovat muodostuneet tutuksi näyksi jo monelle vierailijalle tässä muutaman vuoden aikana. Vaikka monet ovatkin jo päässeet ihailemaan heidän kädenjälkeään, niin ei heidän työstään ja kokemuksistaan ole juurikaan kuultu. Päätin korjata tämän tilanteen ja kävin pyytämässä yhtä heistä pikaiseen haastatteluun.

Muuraus- ja kivitöihin erikoistunut Kivityö Kaseva Oy:n rakennusrestauroija Kikka Väisänen suostuikin avaamaan omia kokemuksiaan Verlassa työskentelystä.

Miten olet päätynyt tämän kaltaiseen työhön tänne Verlaan?

”Tulin valmistuttuani Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitokselta tähän yritykseen töihin ja sen myötä pääsin myös tänne Verlaan.”

Mitä kaikkea tarkalleen työhönne sisältyy täällä Verlassa?

”Me ollaan keskitytty nyt tämän kuivaamon restaurointiin, se on näistä tehtaan rakennuksista huonokuntoisin, niin sitä on nyt useampi vuosi restauroitu.”

Seuraavaksi Kikan kanssa keskustelimmekin siitä, miten rakennuksen huonompi kunto ei yllätä, kun se on aikanaan muurattu niin nopeasti ja osittain pakkassäällä. Vuonna 1912 sattunut tulipalo, jossa kuivaamorakennuksen sisätilat paloivat, on myös osaltaan vaurioittanut seiniä. Rakennus on joutunut vuosien saatossa kestämään myös monenlaisia sääolosuhteita, mikä on osaltaan johtanut seinien rakenteen heikkenemiseen.

Osaatko arvioida kauanko työ vielä kestää?

Useampi vuosihan sitä on tehty ja varmaan vielä ainakin tämä ja ensi kesä siinä menee vähintäänkin.”

Onko Verlassa työskentelyssä mitään erityistä mitä haluaisit mainita?

”Tämähän on arkkitehtuurisesti hyvin kaunis kohde ja Eduard Dippelillä on ollut hieno näkemys siitä minkälainen tehdas voi olla. Rakenteellisesta näkökulmasta on kuivaamo myös erityisen kiinnostava kohde ollut tutustua.”

Onko työssä tullut sen sijaan mitään omalaatuisia haasteita täällä Verlassa?

” Edellisissä korjaustöissä käytetyt äärettömän kovat laastit luovat haasteita tiilien irrottamisessa, mutta ei se sen erityisempi ongelma ole. Kauniit koristeelliset listat ja yksityiskohdat rakenteessa ovat taas olleet vain mukava haaste korjaustyössä. Verlassa ominainen vaikeus on kuitenkin vanhojen limitysten ja rytmitysten seuraaminen sekä se miten vanhat tiilet voivat olla keskenään erikokoisia.”

Oletko viihtynyt täällä Verlassa ja olisiko sinulla mitään erityistä muistoa, mistä haluisit kertoa?

”Paikkanahan tämä on älyttömän idyllinen ja jotenkin silmä lepää missä täällä kulkeekin. Siinä mielessä tämä on ollut erityinen työmaa."

Haastattelun loputtua Kikka palasi takaisin työmaalle jatkamaan restaurointityötä. Kyseisen työryhmän työpanosta ei voikaan yhtään ylenkatsoa sillä restauroinnin ammattilaiset ovat juuri niitä asiantuntijoita, jotka mahdollistavat museorakennusten säilymisen.

 

Veeti Tavi, Verlan tehdasmuseon opas

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.