Oravalan kartano

Vietä ikimuistoinen päivä Oravalan kartanon vanhassa kartanomiljöössä

Kun Kymijoen rannalla sirot tammien taimet kurottelivat lehtiään kohti korkeuksia, ne eivät aavistaneet, mitä näkisivätkään tulevien vuosisatojen aikana. Edelleen ne reunustavat Oravalan kartanon kujia ja levittävät lehvästönsä puutarhan suojaksi kuten silloin. Näkyykö vuosirenkaissa tuhoisa palo, valtakuntien rajojen liikehdinnät, kartanoväen arjen hyörinä, ja oksien alla ehkä lausutut kosinnat?

Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Verlasta on vierailukohde Oravalan kartano. Muinaisajalta lähtien vesistöreitti on yhdistänyt Verlaa ja Oravalaa ja ensimmäiset asukkaat asettuivat asumaan näille maille. Verlaa ja Oravalan kartanoa yhdistävät myös saha- ja paperiteollisuuden alkuvaiheet, myöhemmin Verlan isännöitsijät ja kartanon isäntäväki olivat hyviä ystäviä. Oravalan kartano perustettiin vuonna 1671 kreivi Carl Gyllenstiernalle. Kartanon historiaan mahtuu moni vaiherikas tapahtuma ja vaikutusvaltainen omistaja. Tänä päivänä Oravalan kartano on sukukartano, maatila ja historiallinen vierailukohde, täynnä tarinoita ja aitoa tunnelmaa vanhassa kartanomiljöössä.

Kulttuuriperintö

Nykyisen isäntäparin Ingelan ja Christianin, viidennen Hornborgin sukupolven, sydämenasiana on vaalia kulttuuriperintöä. Pitkäaikainen, jatkuva ja sinnikäs työ on entisöidä ja säilyttää rakennusperintöä ja kulttuurimaisemaa, sekä tutkia ja dokumentoida kartanon historia ja tarinat. Vanhaa sukukartanoa on pikkuhiljaa ehostettu, keltaokra hehkuu kunnostetun kulttuurinavetan ikkunapuitteessa ja taas voi kulkea pitkin puiston vanhoja hiekkapolkuja. Vanhin asuinrakennus on 1700-luvun alkupuolelta ja päärakennus on 1930-luvulta. Kartanoa ympäröi tammipuisto 1700-luvulta ja puistossa piileskelee pieni helmi, vanha, punamullalla maalattu, huvimaja. Oravalan kartano kuuluu Kymijokilaakson kulttuurimaisemaan, joka on kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta valtakunnallisesti tärkeä alue. Kartanolla on useampia muinaisjäännöksiä ja koko pihapiiri on kiinteä muinaisjäännös.

Tammipuisto kätkee sisäänsä vuosisatojen verran tarinoita

Opastetulla tarinakierroksella voitte tutustua Oravalan kartanon kiehtovaan historiaan ja tarinoihin, tunnelmalliseen kotimuseoon ja vanhaan tammipuistoon. Harvoin voi Suomen historian kiteyttää näin hyvin yhteen paikkaan! Voitte myös nauttia virkistävästä kahvittelusta perinneleivonnaisineen. Vanhassa kartanomiljöössä järjestetään kulttuuritapahtumia, kuten konsertteja, perinnerakentamispäiviä ja draamaopastuksia. Tervetuloa viettämään ikimuistoista päivää aidossa kartanomiljöössä!

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.