Verlan tehdasmuseossa vietetään kokoelmien ja konservoinnin teemaviikkoa viikolla 39


Vanhan pahvitehtaan koneet ovat pieniä ja teollinen toiminta oli nykyajan ihmisen silmin nähtynä käsityönomaista. Kun tehdas lopetti toimintansa, jätettiin rakennuksiin koneet ja työvälineitä omille paikoilleen. Tehtaassa onkin ainutlaatuinen tunnelma, aivan kuin tehdas olisi edelleen toiminnassa ja työntekijät vain hetken poissa ruokatauolla.

Tehtaassa esillä olevan esineistön ja koneiden luettelointi on tänä kesänä saatu valmiiksi. Esineet ja koneet on valokuvattu ja tiedot kirjattu Kantapuu-kokoelmaohjelmaan. Kiinnostuneet voivat tutustua luetteloituun esineistöön osoitteessa www.kantapuu.fi  Myös maailmanperintökohteen kaikki rakennukset on luetteloitu Kantapuu-tietokantaan.

Museon esineiden keskeisin merkitys on siinä tiedossa, jonka ne antavat. Luettelointi on museon kokoelmissa olevien objektien tietojen tallentamista. Esine kuvataan, mitataan ja sen toimintatapa, käyttäjät ja muut mahdolliset tiedot kirjataan. Näin myös esineet ja niihin liittyvä tieto saatetaan kaikkien ulottuville.

Tehdasrakennuksen esineistön luettelointityö on aloitettu vuonna 2006 ja sitä on tehty kesäisin resurssien mukaan. Viimeiset neljä kesää luettelointityötä on tehnyt Aino Tillanen, ensin kaksi ensimmäistä kautta museo-oppaan töiden ohessa ja kaksi viimeistä kesää kokoelmatyöntekijänä. Aino on luetteloinut mm. korjauspajan esineistöä. ”Työtä tehdessä on tullut luetteloijalle tutuksi kierretapit, laakerit ja katkaisutaltat. Jokainen museoesine on tärkeä sen työtehtävästä ja koosta huolimatta” Tillanen kiteyttää.

Eräs mieleenpainuvimmista esineistä Ainolle on ollut suurikokoinen tunkki. Tunkilla voitiin nostaa jopa 12 tonnin painoisia esineitä. Tehtaalla tunkki nimettiin vitsikkäästi mummoksi. Syynä on mahdollisesti ollut tunkin ampiaisvyötärömäinen muotokieli, eli kyseessä on varsinainen voimamummo.

Tehdasmuseon esineistöön tutustuvat ensi viikolla myös Metropolian ammattikorkeakoulun esine- ja huonekalukonservoinnin opiskelijat opettajiensa Heikki Häyhän ja Paula Niskasen johdolla. Metropolian esinekonservoinnin opiskelijat ovat työskennelleet Verlan tehdasmuseolla vuosina 2005, 2014 ja 2016. Vuonna 2005 laadittiin riskikartoitus, jossa tehdasmuseon säilymistä uhkaavat riskit tunnistettiin ja vuonna 2014 aloitettiin koneiden ja laitteiden konservointikäsittelyt. ”On hienoa huomata, että riskikartoituksessa tunnistetut suurimmat riskit on nyt poistettu. Paloturvallisuutta on parannettu automaattisella sammutusjärjestelmällä, tehdas on lämmitetty ja on rakennettu suojapato, joka erottaa tehdasrakennuksen koskesta.” iloitsee lehtori Heikki Häyhä toimista, joita UPM on tehnyt kohteen säilymisen turvaamiseksi. Tämän syksyn työskentely Verlassa liittyy teollisen kulttuuriperinnön opintojaksoon. Opiskelijat jatkavat koneiden konservointikäsittelyjä ja riskikartoitus päivitetään.

Myös yleisö pääsee museon opastuksilla tutustumaan konservointityöhön! Opiskelijat työskentelevät esineiden parissa perjantaihin 27.9. saakka. Ehkä myös korjauspajan mummo pääsee konservoitavaksi?

Verlan tehdasmuseo on avoinna 29.9. saakka tiistaista sunnuntaihin klo 11-16 (päivän viimeinen opastus alkaa klo 16).

Tilaus
Jos tilaus on keskeneräinen, näet sen tiedot tässä.